Soyavrije pizza

Photobucket

Frank heeft deze super lekkere pizza gemaakt! Vol van smaak en lekker knapperig en met een dikke bodem zoals in een foccacia. Voor mensen die geen soya mogen een goede oplossing. Boven op de pizza komt een heerlijke tomaten saus en daaroverheen groentes. Je kunt groenten gebruiken zoals gegrillde aubergine, spinazie, uien, paprika, artichoken, olijven, champignons of portobello's, ect. Ja, ja een pizza kan zelfs gezond zijn! En je hoeft je nooit zorgen te maken of je er niet teveel van eet :) Ideaal zou zijn als je speltmeel zou gebruiken in plaats van tarwemeel, spelt is namelijk gezonder dan tarwe en zelf vind ik het ook lekkerder.

350 g gebuild meel
30 g volkorenmeel
1 tl sucanat
1 tl droge gist
250 ml warm water
1 tl zout
2 el olijfolie

Doe water, gist en sucanat in een kom. Laat het even staan totdat de gist gaat schuimen.

Voeg de olie toe (een ruime scheut). Meng nu meel en zout samen en voeg dit in delen bij het water, onder goed roeren. Je zult merken hoe licht het deeg is.

Als je zoveel meel erbij hebt gedaan dat je niet meer met de pollepel kunt roeren kun je het laatste deel van het meel toevoegen en het deeg met de hand verder kneden. Doe dit zo'n 2 a 3 minuten.

Smeer olie over het deeg en laat het rijzen in de kom voor ongeveer een uur op een warme plaats. Je kunt ook de oven op een lage stand zetten en het deeg daarin laten rijzen. Doe wel een doek over de kom zodat het deeg niet uitdroogt.

Als het deeg gerezen is rol je het uit. Het zal wel dikker zijn dan je gewone pizzadeeg, maar dat is ook de bedoeling. Doe een theedoek over het deeg en laat het nog eens keer rijzen. Dit maal korter, zo'n half uur.

Maak de tomatensaus klaar door de inhoud van een potje tomatenpuree met een beetje water op te warmen in een pan. Breng de sus op smaak met gehakte knoflook, zout (of kruidenbouillon), peper en Italiaanse kruiden (vers of droog). Maak de saus niet te dun want anders wordt de pizza te vochtig.

Smeer de saus over het gerezen deeg. Druk het deeg niet plat!

Bereid intussen de groenten. Zelf gebruik ik bij voorkeur ui (in ringen), rode paprika (in repen) en champignons. Een echte treat is om dunne plakken aubergine aan de topping toe te voegen. Deze moeten wel even van te voren gegrilld worden in de oven met wat olie en zout. De kinderen krijgen van ons op hun pizza bovendien nog maiskorrels. Verdeel de groenten over de bodem, en breng de topping op smaak met Italiaanse kruiden, peper en olijfolie.

Bak in de oven op 200C voor zo'n 25 a 30 minuten. Je kunt de pizza wat korter op een hogere temperatuur bakken. Kijk zelf wat het beste werkt in jouw oven, maar zorg dat de bodem lekker goudbruin en knapperig wordt.

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.