Heerlijke taartjes van prei en zoete aardappel

Photobucket

Veganist of niet, deze taartjes zullen bij iedereen in de smaak vallen! Probeer ze alvast en misschien is het wel een leuk idee om ze voor de feestdagen te maken.

De bodem bestaat uit een smakelijk mengsel van volkoren speltmeel, gemalen lijnzaad en gehakte walnoten, en is daarmee ook nog eens een goede bron van omega 3.

De vulling is heerlijk met een hartige 'room' (gemaakt van tofu en zonnebloempitten) en een combinatie van de groenten prei en zoete aardappel. Smullen maar!

Alle ingredienten zijn te koop bij een reformwinkel:

110 g volkoren speltmeel
105 g walnoten
38 g lijnzaad
1/2 tl zout
60 ml koolzaadolie
60 ml water

1 blok tofu (200 g)
35 g zonnebloempitten
2 el water
2 el olijolie
2 el edelgistvlokken
1 tl citroensap (uit knijpflesje)
1 tl balsamicoazijn
1 tl wrapkruiden
1/2 tl zout
1/4 tl peper

245 g prei
230 g zoete aardappel (bataat)
1 grote knoflook teentje

sesamzaadjes

verhit de oven op 180 C

De walnoten hak ik op een grote plank met een scherp koksmes. Hak ze fijn:


















Doe de walnoten in een kom. Maal het lijnzaad in een kleine electrische koffiemolen. Het is de moeite waard om dit goedkope apparaat in huis te nemen. Ik gebruik hem regelmatig. Doe de gemalen lijnzaad in de kom en voeg ook meel en zout toe, gevolgd door de olie en het water. Meng alles door elkaar en kneed het deeg met je handen. Misschien moet je wat druppels water toevoegen als het deeg nog te droog is.

Doe wat olijfolie in een kommetje. Met een kwast gedoopt in olijfolie vet je de vormpjes in. Mijn recept maakt zo'n 7 kleine taartjes. Ik heb vormpjes die een losse bodem hebben. Ik kan ze echt aanraden omdat het veel makkelijker is om de taartjes eruit te krijgen als ze klaar zijn.

Druk het deeg met je vingers in de vormpjes. Zorg dat de bodem en alle kanten gelijkmatig en zeker niet te dik zijn.


















Snijd de zoete aardappel in kleine stukjes.


















Snijd de prei in stukjes. Bak de prei, zoete aardappel en knoflook samen in een pan met kokosolie. Zet het vuur uit zodra de groenten zacht zijn.

Ga nu verder met de vulling. Doe de tofu en de zonnebloempitten in de keukenmachine. Zet het apparaat aan en meng de tofu tot kruimels. Voeg nu alle andere ingredienten erbij (behalve de groenten) en zet de machine weer aan. De tofu is nu een lekkere room geworden.

Meng de groenten en tofu room samen. Met een pannenlikker doe je de vulling in elk vormpje. Strijk de vulling glad met de pannenlikker en versier elk taartje met wat sesamzaadjes.


















Doe ze in de oven en bak ze 30 tot 35 minuten. De bodem moet makkelijk uit de vormpjes komen als ze klaar zijn.

Photobucket

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.