Speculaas 2009 (suikervrij, zuivelvrij)

Photobucket

Eenmaal bezig in de keuken, niet wetend wat het zou worden, is het tot mijn verbazing in een keer gelukt om deze heerlijke speculaas te maken! Ik wilde het recept vanavond nog op mijn blog zetten. Ik weet niet of dit deeg nog lekkerder wordt als je het een tijdje in de koelkast laat staan. Ik heb deze keer niet zo lang willen wachten.

60 g roggebloem
60 g speltbloem
40 g sucanat
1/4 tl zout
1/2 tl baksoda
2 tl speculaaskruiden
3 el kokosolie, neutraal
2 el kokosmelk

verhit de oven op 180 C

Zeef alle droge ingredienten en doe ze in een grote kom.

Doe de kokosolie in de kom en wrijf de olie met je handen door het meel. De olie moet natuurlijk niet vloeibaar zijn. De olie moet je eigenlijk zien als een soort boter die je door het meel verwerkt. Wrijf maar door met je handen totdat je alle olie door het meel hebt verdeeld. Als je klaar bent hiermee ga je wat vocht toevoegen totdat er een deegbal ontstaat.

Dus begin met 1 el kokosmelk. Meng het met je handen door het meel. Doe er nu nog een eetlepel kokosmelk bij en probeer een deegbal te vormen. Het moet stevig aanvoelen en de kom zal nu ook schoon zijn. Als het toch niet lukt dan moet je misschien nog wat melk erbij doen. Doe dit alleen als het echt noodzakelijk is. Een deeg dat te nat is is moeilijk hanteerbaar.

Als je het speculaasplankje wilt gebruiken druk je een stukje deeg in de uitgesneden vormpjes die van tevoren met meel bestrooid zijn om plakken te voorkomen. Haal het deeg eraf en leg het op de tafel. Met een scherp mesje kan je nu de randen van de koekjes eraf snijden.

Je kunt natuurlijk ook ronde koekjes vormen met je handen of koekjes uitsnijden met vormpjes. Versier de koekjes tenslotte met een halve amandel, met amandelschaafsel of gedroogd fruit.

Bak de koekjes 10 minuten in de oven. Blijf er wel bij en haal ze tijdig uit de oven.

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.