Italiaanse pannenkoeken

Photobucket

De veganistische pannenkoeken die ik hier heb gemaakt zijn belegd met groenten en kruiden. Ze zijn lekker knapperig en worden gezoet met siroop. En ze vullen goed! Dus zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd als je er niet meer dan een of twee van op kunt. O ja, pannenkoeken maken is meestal seriewerk, en dat gaat voor deze pannenkoeken niet op. Neem je tijd, en nodig iedereen uit in de keuken, zodat je de pannenkoeken die klaar zijn uit kunt delen terwijl je wacht op nieuwe. Ahornsiroop maakt deze pannenkoeken helemaal af, zorg er dus voor dat je die bij de hand hebt. Eet smakelijk!

Snijd een ui, een rode paprika en champignons. Fruit ze in een pan naar believen met knoflook. Voeg groenten van het seizoen toe (zoals tomaten, aubergine en courgettes, samen met Italiaanse kruiden. Vooral rozemarijn smaakt er lekker bij. Zet de groenten even apart.

Voor het beslag gebruik je een evenredig deel gebuild meel en rijstmeel. Daaraan voeg je edelgistvlokken toe (voor de hartige smaak) en een beetje zout. Sprenkel olie over het meel en meng het er doorheen. Voeg dan wat water en soya melk toe, zodat je met een mixer van het geheel een beslag kunt maken.

De pannenkoeken kun je bakken met olijfolie, hoewel ik tegenwoordig liever (geurloze)kokosolie gebruik, omdat deze olie beter bestand is tegen verhitting. Ik maak altijd eerst een kleine test-pannenkoek om te zien of het beslag goed is. De pan moet flink heet zijn wanneer je het beslag erin giet, maar daarna kun je het vuur terugdraaien tot medium of laag.

Als je de tijd neemt zal de pannenkoek op een lage hitte langzaam goudbruin en knapperig worden. Als je in het begin te weinig beslag in de pan hebt gedaan kin je de gaten opvullen met extra beslag. De pannenkoeken moeten de dikte hebben van een dikke crepe.

De groenten dienen op de pannenkoek te worden gelegd als het beslag nog nat is. De groenten zullen een beetje in het beslag zinken, en je kunt ook een spatula gebruiken om de groenten in het beslag te duwen.

Je kunt een deksel op de pan doen als de pannenkoek droog is. Tegen de tijd dat de bodem van de pannenkoek knapperig en goudbruin is, kun je de pannenkoek omdraaien. Met alle groenten er bovenop, lijkt dit een riskant karwijtje, maar met behulp van een bord is het niet zo moeilijk.

Plaats het bord op de pannenkoek en draai het bord met de pan om, zodat de pannenkoek op het bord terecht komt. Ik gebruik oven wanten voor de veiligheid omdat ik met een hete pan werk. Laat de pannenkoek vervolgens terug in de pan glijden. De kant met de groenten ligt nu aan de onderzijde van de pannenkoek.

Draai het vuur laag en druk op de pannenkoek met een spatula. Bak de onderkant van de pannenkoek kort. Als beide zijden goudbruin zijn is de pannenkoek klaar. Doe hem op een bord en voeg wat extra kruiden toe als je wilt. Giet ahornsiroop over de pannenkoek.

Hier geef ik de hoeveelheden aan van de ingredienten van het beslag. Zie het als een richtlijn, maak eerst een test-pannenkoek om te beoordelen of er aan je beslag nog gewerkt moet worden. Als het beslag te dun is zal het blijven plakken in de pan, en als het beslag te dik is zul je uiteindelijk een zachte en zware pannenkoek krijgen. Misschien heb je wat oefening nodig voordat je goed zit. Voeg water toe als het beslag te dik is en gebruik een mixer of blender om het beslag te mengen.

1 cup (145 g) gebuild meel
1 cup (130 g) rijstmeel
1/2 cup (30 g) edelgistvlokken
1 tl zout

1 cup (250 ml) water
1/2 cup (125 ml) soya of andere vega melk
1/4 cup (60ml) olijfolie

Photobucket

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.