Winterse vega-lasagna

Photobucket

Ik ben gek op veganistische lasagna's! Deze keer wilde ik een lasagna maken van een typische wintergroenten zoals peen. Het is een smakelijke lasagna geworden met boterzachte biologische winterpeen in een heerlijke hartige bechamelsaus en tomatensaus (passata).

Maak eerst een bechamelsaus. Maak gerust veel zodat de lasagna tot het laatste vel overdadig belegd kan worden met de bechamelsaus:

3 el kokosolie
6 el rijstemeel
20 g edelgistvlokken
1 tl zout
2 el shoyu
1/4 tl nootmuskaat
1 1/2 tl Italiaansekruiden
1 knoflookteen
500 ml water
1 pak Oatly

Snijd ongeveer 500 g penen in dunne plakken. Bak ze kort, met drie uien en knoflook, of stoom de peen eventueel. Stomen geeft een meer uitgesproken peensmaak aan de maaltijd. Bakken of stomen van de peen is nodig, omdat de peen in de oven anders veel tijd nodig heeft om gaar te worden. Voeg naar behoefte andere groenten toe aan de peen. Hier heb ik champignons en groene olijven gebruikt.

Wil je de lasagna een hartige smaak geven, dan raad ik aan om er tofugehakt aan toe te voegen. Die kun je kant en klaar kopen, of zelf bereiden door een blok tofu fijn te prakken en te bakken in een pan met olie en een beetje shoyusaus. Ik heb dat hier niet gedaan. Als de beschamelsaus goed op smaak is gebracht, dan is dat al voldoende.

Als alle ingredienten klaar zijn pak je een ovenschaal. Daarin giet je om te beginnen een laagje tomatensaus in. Ik gebruik een fles passata.

Leg vervolgens twee of meer vellen, naar gelang de omvang van de schaal, op de bodem. Leg daarop een laagje groenten. Daarop leg je weer twee vellen die je belegt met een flinke schep bechamelsaus. Werk zo om en om door totdat de vellen op zijn of totdat je de bovenrand van de schaal hebt bereikt. Druk de lasagnastapel aan zodat hij wat inzakt.

Giet de rest van de tomatensaus (en het eventuele laatste restje bechamelsaus) over de lasagna, zodanig dat de lasagnastapel helemaal ondergedompeld wordt. Doe de lasagna in een hete oven (200 graden) en bak het zo'n 30 minuten in het midden van de oven zonder deksel. Kijk even na 20 minuten want alle ovens zijn anders. Het gerecht is klaar als de pasta zacht is en de saus wat ingedikt is.

Photobucket

2 opmerkingen:

belindadenouden zei

3 kwartier in de oven op 200 graden?
ik ga vanavond aan de slag!

monique zei

Ongeveer 30 minuten op 200 graden. Na 20 minuten al even kijken- elk oven is anders. Smakelijk eten!

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.