Lentetaart van prei, zoete aardappel en lavas

Photobucket

De laatste tijd maak ik mijn taartbodems met kokosolie. Ik vind dit de lekkerste veganistische bodems die ik ooit heb gegeten. Ik heb ook gekeken of het iets uitmaakt wanneer je neutrale kokosolie gebruikt in plaats van geurende kokosolie. Geurende kokosolie geeft de beste bodems. Ze zijn luchtig, krokant en heerlijk van smaak.

Ik heb al eerder in mijn blog taartjes van prei en zoete aardappel gemaakt, maar deze groententaart is toch anders.

Het aanbod aan verse groenten is op dit moment gering in onze biologische winkel en daarom ook nog eens duur. Fijn dat de prei wel goed betaalbaar is, en dat was een reden om deze lentetaart te maken. De tofuroom in deze taart is zo lekker gemaakt dat ik mezelf moet inhouden tijdens het koken. Om de taart af te maken garneer ik hem met een mengsel van hazelnoten, walnoten en pompoenpitten.

Wat ik ook aan de taart heb toegevoegd is lavas of maggiplant. Ken je deze?


Elk jaar rond deze tijd wanneer er zo weinig is in de moestuin, is er wel lavas of maggiplant. Het kruid schiet de lucht in terwijl andere planten nog aan het opkomen zijn. Ik gebruik de plant in soepen, groentenschotels en groententaarten.

Voor de bodem van de taart:

110 g speltbloem
60 g volkorenspeltmeel
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl zeezout
60 g sesamzaad
1 el sucanat
4 el geurende kokosolie
2 el koud water

Eerst even uitleggen hoe je de bodem maakt.

Meng alle droge ingredienten in een grote kom. Doe de (vaste) kokosolie erbij. Kokosolie wordt vloeibaar als het weer warm is en dan zal je de olie even in de koelkast moeten doen want hij moet hard zijn. Maar ook weer niet zo hard dat je de olie niet kunt bewerken!

Met je handen ga je de olie in het meel wrijven. Je moet dit blijven doen totdat er geen grote klonten olie meer in het meel zijn. Het meel wordt 'kruimelig'.

Doe er dan een eetlepel koud water bij en kneed alle ingredienten samen. Herhaal dit totdat een soepele deegbal ontstaat. Misschien moet je meer water gebruiken dan wat er in het recept staat.

Rol de bodem nu uit en spreid hem uit met je vingers in de springvorm. De springvorm moet ingevet zijn en de bodem bedekt met bakpapier. Druk met je duimen een randje deeg langs de zijkant van de springvorm.

De vulling:

Doe een blok tofu in de keukenmachine. Voeg erbij:

4 el olijfolie
1 el verse citroensap
2 tl appelazijn
1 el tahin
peper en zout naar smaak

Meng dit alles samen. Het duurt even voordat de tofu een smeuige room wordt en gebruik een pannenlikker om af en toe de tofu van de zijkanten van de kom te schrapen.

Voor de groenten heb je nodig:

220 g prei
250 g zoete aardappel
een handvol gesneden maggikruid

Snijd de prei en de zoete aardappel in stukjes. Bak prei, zoete aardappel en maggikruid in een pan met kokosolie en eventueel knoflook. Voeg 80 ml water erbij en laat de groenten met een deksel even zachtjes stoven zodat de zoete aardappel beetgaar wordt. Zet het vuur uit.

Doe de tofuroom bij de groenten en meng ze samen. Giet deze in de springvorm.

Maal wat hazelnoten, walnoten en pompoenpitten in de keukenmachine. Strooi deze over de taart. Bedek de springvorm met bakpapier of een silicone matje en bak de taart in de oven.

Zet de taart eerst op het onderste rek in de oven. De taart wordt gebakken op 190 C. Bak 30 minuten en zet daarna de taart op de middelste rek in de oven voor nog 15 minuten. De taart is klaar als hij stevig aanvoelt en de bodem goudbruin is.

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.