Anadama brood

Photobucket

De toevoeging van melasse geeft het brood een prachtige bruine kleur en het smaakt en ruikt verrukkelijk! Dankzij de toevoeging van melasse is het ook nog ontzettend gezond. Maisgriesmeel zorgt voor een verrasende textuur in het brood. Hij blijft ook de volgende dag lekker.

Nog een tip voor mensen die aan het oefenen zijn met broodbakken: als je het deeg kneedt en je voegt meel toe, zorg dan dat je niet te veel meel bij het deeg toevoegt. Het deeg wordt anders te droog en dat maakt het kneden zwaar. Ook zal je brood niet zo goed rijzen en zwaar worden. Voeg alleen meel toe als het deeg heel plakkerig is en daarna maar een klein beetje meel op de werkbodem strooien als het deeg op de bodem plakt. Het deeg is nu klaar om verder te kneden. Kijk naar de klok en kneed flink door voor het gegeven aantal minuten. Meestal is dat zo'n 8 minuten.

Het recept in het kookboek is voor twee Anadama broden maar dan zijn het wel zulke piep kleine broden die nauwelijks in mijn broodblikken passen. Dus maak ik één brood van het recept.
310 ml warm water
2 1/4 tl droge gistpoeder
2 el kokosolie
60 ml melassestroop
90 g maisgriesmeel
260 g (2 koppen) volkorenmeel
130 g of meer (1-2 koppen) gebuild meel
1 1/2 tl zout

Strooi de gist in een grote kom over het warme water en laat dit even staan. Voeg hieraan toe kokosolie, melasse, maisgriesmeel, volkorenmeel, 130 g (1 kop) gebuild meel en zout. Meng totdat het deeg van de zijkanten van de kom loslaat.

Doe het deeg op een met meel bestrooide werkoppervlakte. Voeg tijdens het kneden naar behoefte meel toe aan het deeg wanneer dit plakkerig is. Strooi zonodig ook wat extra meel op het werkoppervlak. Kneed het deeg ongeveer 8 tot 10 minuten totdat het elastisch is.

Doe het deeg in een ingevette kom en draai de deegbal zodat het helemaal bedekt is met olie. Gebruik koolzaadolie of olijfolie. Laat de kom, afgedekt met een doek, 40 tot 60 minuten staan. Druk de lucht uit het deeg. Vorm het deeg in een bol. Doe een (vochtige) doek over de bol en laat het 10 minuten rusten.

In mijn post over broodbaktips (link hieronder) zie je hoe je het deeg moet vormen zodat het in een broodblik past. Gebruik een broodbakblik van 28 cm.

Laat het brood in een warme, tochtvrije omgeving rijzen (met een doek erop). Laat het deeg rijzen totdat het wat boven de bakblik uitsteekt en mooi bolvormig aan de bovenkant is.

Verwarm de oven voor op 190 C.

Voordat het brood in de oven gaat dep je een kwast in water en besprenkel je voorzichtig het brood.

Bak het brood met stoom 35 tot 45 minuten- (zie de post over broodbak tips). Voor een krokante korst kan je de broden de laatste 5 tot 10 minuten zonder broodbakblikken in de oven laten bakken.

Bestrijk het brood met een kwast gedoopt in water en laat het brood afkoelen op een rooster.


Dit recept komt uit het boek 'Secrets of a Jewish Baker'.

Photobucket

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.