Boeren roggebrood

Photobucket

Een heerlijk ambachtelijk roggebrood. In het boek 'Secrets of a Jewish Baker' wordt dit brood 'Bavarian Farmer Bread' genoemd. Van binnen is hij zacht en rijk van smaak en van buiten heeft hij een lekkere korst. Na het bakken hebben wij hem met soep gegeten. De volgende dag was het brood nog zeer smakelijk. Dit brood is een blijvertje in mijn repertoire.

500 ml warm water
1 1/2 el droge gistpoeder
2 el melassestroop
130 g (1 kop) roggebloem
130 g (1 kop) roggemeel
400 g of meer (3 tot 4 koppen) gebuild meel
1 el zout
maisgriesmeel om over het bakblik te strooien

In een grote kom, strooi de gist over het warm water en laat dit even staan. Voeg de melasse, roggebloem, roggemeel, 3 koppen gebuild meel, en het zout. Meng totdat het deeg van de zijkanten van de kom loslaat.

Doe het deeg op een met meel bestrooide werkoppervlakte. Kneed het deeg ongeveer 5 tot 8 minuten totdat het elastisch is.

Doe het deeg in een ingevette kom en draai de deegbal zodat het helemaal bedekt is met olie. Gebruik koolzaadolie of olijfolie. Laat de kom, afgedekt met een doek, 45 tot 60 minuten staan. Druk de lucht uit het deeg en laat het nogmaals 15 minuten staan.

Vorm het deeg in een bal. Leg de deegbal op een met maisgriesmeel bestrooid bakblik en laat het deeg rusten. Doe een doek over de deegbal en laat het nogmaals rijzen. Belangrijk is dat het oppervlak van de deegbal niet uitdroogt en gebruik als het nodig is een natte doek. Laat het deeg rijzen zodat het ongeveer twee keer zo groot wordt. Hoe langer je het laat rijzen, hoe platter de bol wordt. Probeer het brood op tijd in de oven te schuiven zodat het nog zijn ronde vorm behoudt. Het deeg zal sneller rijzen als de temperatuur in huis warm is.

Verwarm de oven voor op 190 C. Bak het brood met stoom 45 tot 60 minuten- (zie de post over broodbak tips).
Laat het brood afkoelen op een rooster.

Recept uit het boek 'Secrets of a Jewish Baker'.

Photobucket

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.