Broodbak tips

Voordat we aan de slag gaan met het bakken van brood zijn hier wat tips. Ik geef ze nu omdat het te veel werk is om de tips bij iedere broodbakpost te schrijven.

*Voordat je begint met het kneden van het deeg bestrooi je het aanrecht of de tafel eerst met meel.

*Kneed het deeg met je handen door het naar je toe te vouwen en dan weer weg te drukken. Kneed net zolang totdat het deeg soepel en elastisch is. Het zal dan terugveren als je het indrukt met je duim.

*Houd een kopje meel bij de hand bij het kneden. Je kunt het nodig hebben om te zorgen dat het deeg niet aan de werkbodem blijft plakken. Voelt het deeg heel plakkerig aan en kan je moeilijk kneden, dan heeft het deeg meer meel nodig. Blijf meel op de werkbodem strooien als het deeg plakkerig aanvoelt. Zo houd je bovendien de werkbodem schoon en kun je na het kneden volstaan met een natte doek om de werkbodem te reinigen.

*Is het deeg te droog dan voelt het stug aan en wordt het deeg 'zwaar'. Voeg een theelepel water toe en kneed dit door het deeg. Herhaal totdat het deeg weer soepel en elastisch wordt.

*Om plakkend deeg van de ondergrond te verwijderen heb je een deegschraper nodig. Een deegschraper is een belangrijke keukenhulp als je brood bakt. Je kunt er ook de kom ermee schoonmaken en het deeg ermee snijden. Deegschrappers zijn er van metaal en van plastic. Ik heb beiden maar wil je er één kopen dan adviseer ik je om de plastic schraper in de vorm van een halve cirkel te kopen:

*Er zijn twee manieren om te weten of je brood gaar gebakken is. Een is om op de bodem van het brood te kloppen. Als het brood hol klinkt is het brood klaar. Een andere methode die ik zelf graag toepas is om een vleesthermometer te gebruiken. Je kunt zo'n thermometer bij de Blokker of Marskramer kopen. Steek de thermometer in het brood. Brood is klaar als het van binnen een temperatuur van rond de 90 C heeft bereikt.

*In een serie foto's laat ik de laatste fase van het brood kneden zien, het vormen van het brood:

Pers de lucht voorzichtig uit het deeg en haal deze uit de kom. Plaats hem op een met meel bestrooide oppervlakte. Druk het deeg zacht met je handen in een rechthoekige vorm. Vouw het deeg tot 3/4 om:


Druk de randen aan met je vingertoppen of knokkels om het te sluiten. Vouw ook de andere kant van het deeg tot 3/4 om en vergeet het niet in te sluiten:


Druk het deeg weer voorzichtig plat in een rechthoekige vorm:


Herhaal het vouwen nogmaals, maar deze keer naar het midden toe:


Vouw ook de andere kant naar het midden toe:


Rol nu vanaf één kant het deeg strak naar de andere kant toe. Knijp de naad goed aan met je vingers om hem goed te sluiten.


Rol het deeg met beide handen zodat het lang genoeg is om een bakblik te vullen. Leg het deeg in een bakblik met de naad onderin.*Om een rond brood te vormen vouw je het deeg zoals hierboven wordt beschreven, alleen begin je met een deeg die je in een ronde vorm drukt in plaats van een rechthoekige vorm. Vouw naar het midden en sluit goed af. Draai nu het deeg om en hou het vast met beide handen. Trek het deeg daar beneden toe met beide handen. Herhaal de trekbeweging totdat je een perfecte strakke bol vormt.

*Een rond brood kun je ook in een ijzeren pan bakken. De Le Crueset pannen zijn hiervoor ideaal. Plaats de gerezen bol in een voorverwarmde ijzeren pan. Doe de pan in de oven en bak het brood met of zonder deksel.

*Tijdens het rijzen van het brood heb je doeken nodig om het deeg vochtig te houden. Het deeg mag nooit uitdrogen want dan heeft het deeg een 'strakke huid' en kan hij niet goed meer rijzen. Om dit te voorkomen gebruik je een vochtige theedoek over de kom of over het deeg.

*Waar moet een deeg rijzen? Bij zomerse temperaturen kan dat gewoon op het aanrecht. In de winter is een goede plaats dicht bij een verwarming of in de oven of in een kast (in ieder geval een besloten ruimte zonder tocht). Is het nogal fris in de keuken, dan kan je de oven op een hele lage temperatuur voorverwarmen (60 C) en dan weer uitzetten. Als ik meerdere broden bak en de oven staat toevallig aan, dan leg ik de deegkom op de oven.

*Iedere oven is anders, dus maak aantekeningen voor jezelf, bijvoorbeeld hoeveel tijd je nodig hebt gehad om een brood te bakken.

*Gebruik een oventhermometer. Dit lijkt misschien overbodig maar ik keek ervan op toen ik merkte dat de plek in de oven waar ik mijn brood bakte een hele andere temperatuur had dan ik had ingesteld! Met een oventhermometer heb je controle over de temperatuur in de oven.

*Als je de deur van de oven opendoet om het brood in de oven te doen, zul je merken dat de temperatuur opeens omlaag gaat. Je kunt de oven dan beter op een paar graden hoger laten voorverwarmen, zodat hij juist goed op temperatuur is als je de oven hebt opengemaakt. Doe de deur dicht en verlaag de temperatuur als dat nodig is. Je hebt een oventhermometer nodig om deze temperatuurschommelingen te kunnen waarnemen.

*Als de korst van het brood voldoende bruin is maar de baktijd is nog niet om, dan kun je twee dingen doen. Eén is om het brood lager in de oven de plaatsen, maar dan moet je je er wel van vergewissen dat de onderkant van het brood door de hitte onderuit de oven niet te donker wordt. Je kunt ook bakpapier of een silicone matje over het brood leggen.

*Om een mooi professioneel brood met een mooie korst te krijgen en om het rijsproces in de oven tijdens het bakken te ondersteunen, is het aan te raden om het brood met stoom te bakken. Leg een ovenschaal of liever nog een ijzeren pannetje onderin de oven terwijl de oven voorverwarmt. Als je een ovenschaal gebruikt, zorg dat het een ovenschaal is die de hitte aankan. Als de oven heet is doe je het brood erin en giet je tegelijkertijd een kop aan de kook gebracht water in de ovenschaal. Wees voorzichtig en let op je handen en gezicht! Er ontstaat direct veel stoom, doe de ovendeur daarom snel dicht. Open de oven de eerste tien minuten niet om stoomverlies te voorkomen. Het brood zal de eerste tien minuten flink rijzen als de oven goed heet is en de korst zal dankzij de stoom krokant en mooi bruin worden.

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.