Verzorging van broodblikken


Om brood te bakken heb je broodbak blikken/vormen nodig. Nadat je de blikken hebt aangeschaft maak je ze even schoon met water en een zacht afwasmiddel zoals die van Ecover. Maak de blikken droog en leg ze in een voorverwarmde oven van 200 C. Laat ze 20 minuten in de oven heet worden.

Haal nu de blikken uit de oven. Terwijl ze nog heet zijn smeer je de binnenkant van de blikken in met olie. Let op want de blikken zijn gloeiend heet! Ik gebruik koolzaadolie maar olijfolie is ook prima. Gebruik een kwast om de olie aan te brengen. Zorg dat alle hoeken goed ingevet zijn.

Laat nu de ingevette blikken afkoelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn kan je restjes olie met een doekje schoonvegen. Bewaar het doekje om de blikken in de toekomst in te vetten.

De blikken zijn nu klaar voor gebruik. Het brood zal nu niet aan de blikken blijven plakken. Herhaal deze methode als het brood weer aan de blikken begint te plakken.

Om de blikken schoon te houden hoef je ze niet iedere keer opnieuw te wassen. Hoe minder je ze wast, hoe beter. Eventueel kan je de blikken schoonmaken door zout te wrijven aan de binnenkant van het blik. Ik doe dat met grof zout en een doekje.

Voor elk gebruik van een broodblik doe ik een beetje olie op het doekje en vet de binnenkant van de blikken licht in.

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.