Zemelenbrood

Photobucket

Dit brood geef ik een tien. Het is een perfect dagelijks volkorenbrood, heel zacht van binnen, lekkere korst, niet te droog, goed van smaak en prima voor allerlei verschillend beleg. Ook makkelijk te snijden. De volgende dag is hij nog steeds heel smakelijk. In het originele recept wordt boter of margarine gebruikt. Ik kies voor kokosolie, werkt ook prima.

500 ml warm water
2 1/4 tl droge gist
2 el zachte kokosolie
2 el sucanat of biologische honing
260 g (2 koppen) volkorenmeel
260 g of meer (2 tot 3 koppen) gebuild meel
2 tl zout
water om het deeg mee te besprenkelen

Strooi de gist in een grote kom over het warme water en laat dit even staan. Voeg hieraan toe kokosolie, honing, zemelen, volkorenmeel, 260 g (2 koppen) gebuild meel en zout. Meng totdat het deeg van de zijkanten van de kom loslaat.

Doe het deeg op een met meel bestrooide werkoppervlakte. Voeg tijdens het kneden naar behoefte meel meel toe aan het deeg wanneer dit plakkerig is. Strooi zonodig ook wat extra meel op het werkoppervlak. Kneed het deeg ongeveer 8 tot 10 minuten totdat het elastisch is.

Doe het deeg in een ingevette kom en draai de deegbal zodat het helemaal bedekt is met olie. Gebruik koolzaadolie of olijfolie. Laat de kom, afgedekt met een doek, 40 tot 60 minuten staan. Druk de lucht uit het deeg en snijd het deeg in twee stukken. Vorm de stukken deeg in bollen. Doe een (vochtige) doek over de bollen en laat ze 15 minuten rusten.

In mijn post over broodbaktips (link hieronder) zie je hoe je het deeg moet vormen zodat het in een broodblik past. Met de twee stukken deeg kan je twee broden maken. Gebruik broodbak blikken van 28 cm.

Laat de broden in een warme, tochtvrije omgeving rijzen. Doe ook een (vochtige) doek op de blikken. Laat het deeg rijzen totdat het wat boven de bakblikken uitsteekt en mooi bolvormig aan de bovenkant is.

Verwarm de oven voor op 190 C.

Voordat de broden in de oven gaan dep je een kwast in water en besprenkel je voorzichtig het brood.

Bak het brood met stoom 45 tot 60 minuten- (zie de post over broodbak tips). Voor een krokante korst kan je de broden de laatste 5 minuten zonder broodbakblikken in de oven laten bakken.

Laat het brood afkoelen op een rooster.


Dit recept komt uit het boek 'Secrets of a Jewish Baker'.

Photobucket

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.