Italiaans brood

Photobucket

Dit brood moet je een keer proberen. Te gebruiken als gewoon brood met beleg en als sidedish bij de soep of een pastamaaltijd. Zacht van binnen en goed van smaak. De sesamzaadjes maken hem af. Je hebt geen broodvorm nodig. Het orignele recept (uit Secrets of a Jewish Baker) was met gebuild meel, maar ik heb er ook volkorenmeel aan toegevoegd. Voor mij geeft dat het brood meer smaak en hij blijft zelfs dan verbazend luchtig en zacht. Ook de tweede dag smaakt het brood nog steeds goed, maar om de korst dan weer krokant te krijgen, moet je het even opwarmen in de oven.

1ste stap:
500 ml warm water
1 1/2 el droge gist
390 g gebuild meel


2de stap:
3 el sucanat
3 el olijfolie
260 g volkorenmeel (of gebuild meel)
2 tl zout
sesamzaadjes


1ste stap:
Strooi de gist in een grote kom over het warme water en laat dit even staan. Voeg hieraan toe 390 g gebuild meel. Meng het mengsel glad, dek de kom met een doek af en laat het op een warme plaats staan totdat het mengsel dubbel gerezen is (ongeveer 30 tot 45 minuten).

2de stap:
Roer het gerezen mengsel kort met een pollepel of pannenlikker en voeg de sucanat, olie, meel en zout toe. Meng totdat het deeg van de zijkanten van de kom loslaat.

Doe het deeg op een met meel bestrooide werkoppervlakte. Voeg tijdens het kneden naar behoefte een kleine hoeveelheid meel toe aan het deeg wanneer dit plakkerig is.
(Ik vond het deeg best wel plakkerig dus moest ik flink wat meel toevoegen tijdens het kneden. Ik gebruik hiervoor gebuild meel).
Strooi zonodig ook wat extra meel op het werkoppervlak. Kneed het deeg ongeveer 8 tot 10 minuten totdat het elastisch is. (Het deeg is luchtig en blijft iets plakkerig als hij gekneden is. Zorg dat je niet meer meel toevoegt dan nodig is want dan krijg je een zwaar brood. Het deeg is klaar als je met je hand erop drukt en het deeg terugveert - je handen blijven dan ook schoon).

Doe het deeg in een ingevette kom en draai de deegbal zodat die helemaal bedekt is met olijfolie. Laat de kom, afgedekt met een doek, 35 tot 45 minuten staan. Druk de lucht uit het deeg en snijd het deeg in twee stukken. Vorm de stukken deeg in bollen. Doe een (vochtige) doek over de bollen en laat ze 10 minuten rusten.

In mijn post over broodbaktips (link hieronder) zie je hoe je het deeg moet vouwen. Daarna rol je de broden in twee lange rollen. Leg de rollen op een met maisgriesmeel bestrooid bakblik (ik bedek het bakblik met bakpapier om plakken te voorkomen- dan hoef je ook geen maisgriesmeel te gebruiken). Dep een kwast in water en besprenkel je voorzichtig het brood met water en daarna met sesamzaad.

Leg een vochtige doek op de broden en laat ze in een warme, tochtvrije omgeving rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 C.

Bak het brood met stoom 25 tot 30 minuten- (zie de post over broodbak tips).

Laat het brood afkoelen op een rooster.

Photobucket

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.