Pizza

Photobucket

De lekkerste pizza allertijden! Eigenlijk hebben wij nog nooit zo'n lekkere pizza gebakken....

Uit het kookboek 'Secrets of a Jewish Baker' was dit de topper! Ik heb de pizza alleen maar met tomatenpuree, ui en champignons belegd en toch was hij heerlijk. De tweede keer voegde ik er nog veganistische mozarella kaas van Cheezly aan toe. Ik gebruik ook kruiden op mijn pizza's zoals Italiaanse kruiden en met knoflook poeder en wrapkruiden krijgt de pizza een hartige smaak.

Wat was nu het geheim van deze eenvoudige en toch overheerlijke pizza? De korst! De korst is dun en heerlijk krokant. De olijfolie die lekker in de hete oven gaat pruttelen zorgt voor een mooie glans en kleur.
Ook kun je van dit recept een flinke hoeveelheid pizza's maken- als je deeg overhoudt kun je het in de koelkast tot de volgende dag bewaren of zelfs invriezen.

500 ml warm water
1 volle tl droge gist
2 el olijfolie en meer voor op de pizza
5 tot 6 koppen gebuild meel
2 tl zout
pizza saus
groenten naar keuze voor op de pizza
eventueel vega mozzarella (Cheezly)

(1 kop meel= 130 gram)

Strooi de gist in een grote kom over het warme water en laat dit even staan. Voeg hieraan toe 2 el olijfolie, 5 koppen meel, en zout. Meng totdat het deeg van de zijkanten van de kom loslaat.

Doe het deeg op een met meel bestrooide werkoppervlakte. Voeg tijdens het kneden naar behoefte meer meel toe aan het deeg wanneer dit plakkerig is, maar hou het deeg zacht. Strooi zonodig ook wat extra meel op het werkoppervlak. Kneed het deeg ongeveer 15 minuten lang.

Doe het deeg in een ingevette kom en draai de deegbal zodat het helemaal bedekt is met olie. Gebruik olijfolie. Laat de kom, afgedekt met een doek, 40 tot 60 minuten staan. Druk de lucht uit het deeg en snijd het deeg in vier stukken. Vorm de stukken deeg in bollen. Doe een (vochtige) doek over de bollen en laat ze 15 minuten rusten. Vanaf hier kun je het deeg in de koelkast doen of ook invriezen.

Rol het deeg uit tot vrij dunne bodems. Strooi wat meel op het aanrecht als het deeg blijft plakken.

Doe de tomatensaus over de bodem (hou de randen vrij van saus) en strooi er wat kruiden en eventueel zout overheen. Beleg de pizza met de groenten. Laat de pizza even rusten voordat hij de oven in gaat.

Doe de pizza in een behoorlijk hete oven. De oven moet zo'n 250 tot 300 graden heet zijn. Als de korst begint te kleuren, haal je de pizza uit de oven. Ik kijk na zo'n 10 minuten of de pizza er al uit kan. Wees voorzichtig want de ovenplaat zal behoorlijk heet zijn!

Met een kwast bedek ik de randen van de pizza met olijfolie. Dan druppel ik olijfolie over de hele pizza en eventueel de mozzarella kaas. Doe de pizza nu terug in de oven. Laat de pizza verder bakken totdat de randen mooi goudbruin of bruin is gebakken. De korst wordt dan lekker krokant. Kijk of de onderkant van de pizza goed gebakken is. Ik bak de pizza dus zo rond de 20 minuten in totaal, maar hoe lang het duurt ligt aan de dikte van de bodem en de hitte van de oven. Blijf altijd erbij want de pizza brandt snel aan.

Photobucket

2 opmerkingen:

StoereMoeder zei

Oh Monique, het klinkt zo lekker! Staan er in je mooie boek ook glutenvrije recepten? Ik zou zo graag weer eens met je mee koken!
groetjes, Belinda

monique zei

Helaas is het boek een en al tarwe:) Maar....manlief heeft in de vakantie een super gluten-vrije pizza gemaakt met een bodem van polenta. Zal er een post van maken. Groetjes!

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.