Gember curry

Photobucket

Mijn inspiratie voor deze post komt uit de wereld van het marathonlopen. Mijn man wees mij op een krantenbericht, waarin sprake was van een 100-jarige man die de marathon van Toronto had uitgelopen. Bij het bericht stond een foto waarop je een oude man met een baard en een tulband zag. Ik ben wat meer informatie gaan opzoeken over die man. Hij blijkt uit Noord-India te komen. Op 81-jarige leeftijd is hij naar Londen verhuisd en daar gaan hardlopen. Natuurlijk vragen de journalisten naar zijn levensstijl. De krasse bejaarde vertelt de kranten dat hij vegetarier is en dat hij vooral gembercurry eet.
Toevallig eet ik in de herfst zelf ook veel gember, dus leek het me een prima idee om de komende tijd regelmatig te experimenteren met mijn eigen gembercurry recept. Wie weet blijf ik dat ook nog jaaaaaaaaren eten :)

In kerrie zit kurkuma en dat is een super anti-oxidant en volgens mij één van de gezondste specerijen die je kunt eten! Dat samen met gember, ja, daar kan je wel 100 van worden! Er zit veel verse gember in dit gerecht, en ook wat kaneel. Beiden zijn verwarmend, versterkend en goed voor je weerstand.

De eerste gembercurry die ik heb gemaakt kwam van een Indiaas recept dat ik van internet heb gehaald. Daar waren we thuis niet zo kapot van. Maar ik wil natuurlijk een gerecht ontwikkelen dat zo lekker is dat je het elke week wil eten. Dat is me uiteindelijk gelukt en dat voelt goed aan voor mij. Ik gebruik winterwortels want die hebben we meestal in huis. Verder is (rode) paprika erg lekker bij deze curry, maar het is geen must. De currysaus kun je combineren met rijst, maar ik eet het het liefst met quinoa! Ik ben helemaal weg van quinoa. Op de foto zie je dat de quinoa geel is. Dat ziet er leuk uit en zo breng ik de quinoa tot smaak, door een beetje kurkuma en zout in het kookwater te doen. Quinoa is lichtverteerbaar en zit vol voedingstoffen, en is met kurkuma erbij nog gezonder! Kies een bladgroente bij de maalijd zoals kool, en stoom deze gaar. Om de maaltijd helemaal af te maken doe ik er stoofperen of gekookte pruimen bij. Heerlijk!

25 g gemberwortel, geschild
2 grote tenen knoflook
1 ui
2 of 3 wortels (ongeveer 300 g)
1 rode paprika
1 blik (gesneden) tomaten
1/2 tl kerrie
1/2 tl kurkuma
1/2 tl kaneel
1 tl komijn
1 tl zout
1 el sucanat
80 ml kokosmelk

Maak een pasta van de gemberwortel, knoflook en ui. Ik gebruik de keukenmachine hiervoor- dat gaat lekker snel. Doe de gemberwortel en knoflook in de keukenmachine en zet de machine even aan. Als de knoflook en gember in stukjes zijn gesneden voeg je de ui toe. Snijd deze ook fijn met de keukenmachine:















Snijd de wortel in dunne schijven. Snijd de paprika in repen. Verwarm kokosolie in een gietijzeren pan en roerbak het pastamengsel even op een hoog vuur. Voeg de paprika toe en laat deze even meebakken. Voeg de wortel toe en meng alles samen. Giet ongeveer 250 ml water in de pan en laat de groenten even sudderen in het vocht, de eerste 5 minuten met een deksel op de pan en daarna ongeveer 5 minuten zonder deksel, totdat het is drooggekookt. Voeg nu de tomaten uit blik, kokosmelk, specerijen, zout en sucanat erbij. Roer even door en laat de curry op een zacht vuur even doorsudderen. Dien de currysaus warm op met gekookte rijst of gekookte quinoa.

Photobucket

2 opmerkingen:

veggiesara zei

Ziet er erg lekker uit!
Persoonlijk zou ik de kokosmelk door wat anders moeten vervangen omdat ik daar helemaal geen fan van ben..

monique zei

De kokosmelk proef je eigenlijk niet. Als je het echt niet wilt gebruiken, probeer dan de curry zonder de kokosmelk te maken. Volgens mij lukt dat prima, maar zo niet, kun je ook eens Oatly proberen. De kokosmelk is om de curry wat romig te maken en om de smaak te verzachten. Ik zou geen soyamelk gebruiken, dan wordt de saus te waterig.

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.