Gevulde speculaas

Photobucket

Ik begin langzaam op stoom te komen voor de feestdagen. Sinterklaas komt eraan en dan denk ik aan speculaas. Daar heb ik in het verleden al eens een post over gemaakt, en die heb ik nu opnieuw uitgeprobeerd, en ik moet zeggen dat hij echt lekker is! Bereid zonder suiker, tarwe en dierlijke vetten. Een oer-Hollands recept in een modern vega-jasje dus. Ik gebruik sucanat (oersuiker) om de speculaas te zoeten en stroop voor in de amandelspijs. Hier volgt wat informatie over sucanat van internet geplukt:

'Sucanat is a whole cane sugar. It's made by simply crushing freshly cut sugar cane, extracting the juice and heating it in a large vat. Once the juice is reduced to a rich, dark syrup, it is hand-paddled. Hand paddling cools and dries the syrup, creating the dry porous granules we call Sucanat. Nothing is added and nothing is taken out! Because Sucanat still contains all of the cane's natural molasses, it has a deep brown color and a distinct, natural molasses flavor that enhances many foods. It can be substituted for brown sugar in any recipe and it is especially good in chocolate-based recipes, for baking and for BBQ sauces and marinades. It is an excellent source of iron, calcium, vitamin B6, potassium and chromium, which helps balance blood sugar.'

Hieronder volgt het oude recept met wat kleine aanpassingen. Veel plezier met het bakken!

Voor de amandelspijs:

Voor de amandelspijs heb ik maismoutstroop gebruikt. Het is een kwestie van smaak. Ik vind maismoutstroop en lekker van smaak en niet te zoet. Je kunt ook een andere stroop gebruiken zoals rijststroop. Darnaast heb je een kleine citroen nodig voor de citroenrasp en een zakje amandelmeel dat je kunt halen bij de reformwinkel. Dat was het! Zo kun je heerlijke en gezonde amandelspijs maken. Een paar dagen ingewikkeld in plasticfolie in de koelkast bewaard, komt de smaak nog beter tot zijn recht.

Rol de amandelspijs uit met een deegroller. Het hoeft niet een volmaakte lap te worden en je kunt het altijd straks nog met je natte vingers verdelen over de speculaas.

Link naar Amandelspijs.

Voor de speculaas:

60 g roggebloem
60 g speltbloem
40 g sucanat
1/4 tl zout
1 tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden
1 tl gemalen anijszaad
3 el virgin kokosolie (geurende)
ongeveer 3 el kokosmelk

Het recept hierboven moet je twee keer maken. Ik doe dat in 2 aparte kommen. Dan is het makkelijker om de kokosolie door het meel te mengen en dan is het deeg precies verdeeld in twee deegballen.

1. Zeef alle droge ingredienten en doe ze in een grote kom.

2. Doe de kokosolie in de kom en wrijf de olie met je handen door het meel. De olie moet natuurlijk niet vloeibaar zijn. De olie moet je eigenlijk zien als een soort boter die je door het meel verwerkt. Wrijf maar door met je handen totdat je alle olie door het meel hebt verdeeld. Als je hier klaar mee bent voeg je vocht toe totdat een deegbal ontstaat.

3. Dus begin met 1 el kokosmelk. Meng het met je handen door het meel. Herhaal dit totdat een deegbal ontstaat. Het moet stevig aanvoelen en de kom zal nu ook schoon zijn.

4. Leg de deegbal tussen 2 vellen bakpapier. Rol de deegbal uit. De deeglap moet zo'n 3 of 4 mm dik zijn. Haal het bovenste vel bakpapier voorzichtig eraf. Leg de deeglap samen met de onderste laag bakpapier op een bakplaat.

5. Leg nu een laag amandelspijs over de deeglap. Je kunt de amandelspijs, die je hebt uitgerold, met natte vingers nog verder verdelen als dat nodig is. De spijs mag niet tot de rand van de deeglap komen.

6. Leg de tweede speculaaslap op de laag amandelspijs. Druk de lagen voorzichtig wat aan en snijd de randen netjes weg (de hoeken snijd ik rond af). De randen moeten dicht zijn en je mag géén amandelspijs zien. Het deeg die je overhoud kun je gebruiken om koekjes te maken.

7. Maak de bovenkant van de gevulde speculaas vochtig met wat water en strooi amandelschaafsel op de speculaas.

8. Bak de gevulde amandelspijs in een oven die verhit is op 180 C. Bak de speculaas ongeveer 20 minuten.

Photobucket


2 opmerkingen:

Larissa zei

Beste Monique,

Veel zin om dit recept uit te proberen. Nog 1 vraagje.
Wat zijn de hoeveelheden voor de amandelspijs? Alvast bedankt voor je antwoord!

Larissa

monique zei

100 g amandelmeel
3 el maismoutstroop
2 tl citroenrasp

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.