Samosa's van bataat en tofugehakt

Photobucket

Vandaag weer nieuwe samosa's gemaakt, een nieuwe variatie op mijn vorige recept. Nu gemaakt met tofugehakt en zoete aardappel. Zoals je op de foto ziet heb ik pompoenzaadjes in het deeg verwerkt in plaats van sesamzaad. Het geeft de korst een lekkere smaak. De pompoenzaadjes heb ik vooraf met een koksmes op een grote plank in kleine stukjes gehakt.

Ook ben ik aan het experimenteren met de oventemperatuur (deze keer goed heet) en een kortere baktijd. Ik heb nu op 200 C gebakken maar ik denk dat 190 C ook prima kan. 180 C is voor mijn gevoel niet heet genoeg. Ik zal ze nog een keer moeten maken om zeker te zijn hoe lang ze in de oven moeten.

300 g gebuild meel
1 tl zout
30 g pompoenzaad, gehakt
1/4 tl komijn
1/4 tl kurkuma
4 el koolzaadolie
125 ml + 1 1/2 el water

160 g bataat
1 ui, gesneden
10 g gemberwortel
1 teen knoflook
1 blok tofu, fijn geprakt
3 tl shoyu sojasaus
1/2 tl mexicaanse wrap kruidenmix
1/2 tl komijn
1/4 tl zout

1. Doe meel, pompoenzaad, zout en specerijen in een kom.

2. Meng de olie er door heen met een lepel.

3. Giet het water in de kom en kneed met je handen een deegbal totdat de randen van de kom schoon zijn. Bedek de deegbal met plasticfolie en laat rusten in de koelkast. Ga verder met de vulling.

De vulling:

1. Snijd de bataat in kleine blokjes en stoom ze gaar.

2. Hak de gember en knoflook fijn op een grote houten plank met een koksmes.

3. Bak de ui even op hoog vuur in kokosolie. Zet het vuur laag en voeg de knoflook, gember en geprakte tofu toe. Doe de shoyu, zout en specerijen erbij. Meng regelmatig en bak op een zacht vuurtje totdat de tofu goudbruin wordt (zo'n 10 tot 20 minuten).

4. Doe de bataat en uien/tofu mengsel in een grote kom. Voeg nog ingredienten naar smaak toe als dat nodig is.

De samosa's maken:

1. Verhit de oven voor op 200 C.

2. Haal de deegbal uit de koelkast. Verdeel het deeg in acht kleine balletjes.

3. Rol de deegballetjes uit met een deegroller. Doe dit op een houten plank. Rol elk balletje uit tot een ronde vorm van ongeveer 13 cm doorsnee. Je kunt de deeglapjes nog met je vingers uitrekken tot zo'n 14 cm doorsnee.

4. Doe wat samosavulling op het midden van de uitgerolde deeglap. Vouw de deeglap aan twee kanten omhoog en knijp de randen van het deeg goed aan elkaar dicht.

5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Doe de samosa's op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de samosa's met olijfolie.

6. Bak de samosa's ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven. Omdat de oven vrij heet is moet je er wel bij blijven en zorg dat je de samosa's op tijd uit de oven haalt. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn.

Photobucket

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.