Samosa's

Photobucket

Ik wilde zo graag een makkelijk recept om samosa's te maken. Zo ben ik op een deeg gekomen dat ik makkelijk kan uitrollen en dat altijd werkt. Het lijkt misschien veel werk, maar dat is het zeker niet. Deze samosa's kun je ook koud eten en ze zijn perfect voor de lunch!

Als je eenmaal het deegrecept hebt, kun je alle kanten op met de vulling. Ik heb het eenvoudig gehouden vandaag. De samosa's zijn suikervrij. Als zoetmiddel heb ik gekozen voor maismoutstroop. De groentenvulling bestaat uit bloemkool, erwten en ui. Gember en rozijnen maken het af.

Maak eerst het deeg, zodat de deegbal kan rusten in de koelkast, terwijl je verder gaat met de vulling.

Voor het deeg:

300 g gebuild meel
30 g sesamzaad
1 tl zout
1/4 tl komijnpoeder
1/4 tl kurkuma
4 el koolzaadolie
125 ml + 1 1/2 el water

1. Doe meel, sesamzaad, zout en specerijen in een kom.

2. Meng de olie er door heen met een lepel.

3. Giet het water in de kom en kneed met je handen een deegbal totdat de randen van de kom schoon zijn. Bedek de deegbal met plasticfolie en laat rusten in de koelkast. Ga verder met de vulling.

Voor de vulling:

500 gram bloemkool
2 uitjes, gesneden
10 g gemberwortel
1 grote teen knoflook
70 g diepvries doperwten
30 g rozijnen
1 1/2 el maismoutstroop
1 tl kerriepoeder
1 tl komijn, optioneel
1/4 tl garam masala
1/2 tl zout

1. Snijd de bloemkool in kleine stukjes en stoom ze gaar.

2. Hak de gember en knoflook fijn. Bak de uien, knoflook en gember in een pan met kokosolie.

3. Doe de bloemkool, uienmengsel, rozijnen, en doperwten in een grote kom. Voeg de andere ingredienten naar smaak toe.

De samosa's maken:

1. Verhit de oven voor op 180 C.

2. Haal de deegbal uit de koelkast. Verdeel het deeg in zes kleine balletjes.

3. Rol de deegballetjes uit met een deegroller. Doe dit op een houten plank. Rol elk balletje uit tot een ronde vorm van ongeveer 15 cm doorsnee.

4. Doe wat groentenvulling op het midden van de uitgerolde deeglap. Vouw de deeglap aan twee kanten omhoog en knijp de randen van het deeg goed aan elkaar dicht.

5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Doe de samosa's op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de samosa's met olijfolie.

6. Bak de samosa's 30 minuten goudbruin in de oven. Als ze nog niet goudbruin zijn kun je ze nog 5 minuten hoog in de oven bakken.

Photobucket

2 opmerkingen:

Hélène zei

Ik heb vandaag deze samosa's gemaakt. Het is te zeggen, het deeg. Ik heb er een vulling ingedaan van ui, wortel, aardappel, erwtjes, rozijntjes, kurkuma, kerrie en komijn. Ze waren heerlijk :)

monique zei

Je bent lekker aan het kokkerellen Helene:) Bedankt voor je reacties!

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.