Lentesoep met maggikruid

IMG_0508

Lavas of maggikruid is een ouderwets kruid uit grootmoeders tijd. In de moderne keuken zul je hem niet meer zo vaak aantreffen, maar ik gebruik maggikruid in het lenteseizoen bijna dagelijks en daar ben ik heel blij mee. Lavas heeft een lekkere, kruidige geur. Het blad heeft een vrij sterke, aan sellerie verwante smaak.

Mijn lavasplant groeit achter in de moestuin en doet het uitstekend in de halfschaduw. Hij groeit netjes de hoogte in met zijn onopvallende groene bladeren. Het is géén woekerplant, maar hij kan wel zo'n 2 meter hoog worden. Lavas bloeit van juni tot augustus met groengele bloemschermen, heel mooi! Frank had deze plant vroeger op zijn balkonnetje in een pot staan, dat kan ook! Hij zal dan géén 2 meter hoog worden, maar dan heb je toch genoeg maggiplant om er soep van te maken:) De plant, vertelde Frank, kwam na de winter weer op, terwijl andere planten op zijn balkon het begaven.

2 wortels
1 grote ui
1/2 (kleine) broccoli
2 stengels bleekselderij
1/3 cup gesneden lavas/maggikruid
1 blik gesneden tomatenstukjes
100 g tomatenpuree (1/2 potje tomatenpuree van EkoPlaza)
1 grote teen knoflook
12 g of 1 el fijn gesneden gemberwortel
2 el shoyusauce
4 cups water
1 el bouillonpoeder
1 of 2 tl kerriepoeder
70 g quinoa
zout en peper naar smaak

Om soep te maken gebruik ik een grote gietijzeren pan van Le Creuset. Snijd de broccoli in zijn geheel (dus inclusief de stam)in kleine stukjes. Ook de bleekselderij met blad erbij snijden. Bak eerst kort de ui in wat kokosolie. Doe daarna de shoyu, wortels, broccoli, bleekselderij, lavas, knoflook en gember in de pan en roerbak alles even mee. Voeg daaraan toe de tomatenstukjes, de tomatenpuree, water, bouillonpoeder, quinoa en wat kerriepoeder naar smaak. Doe een deksel op de pan. Laat de soep ongeveer een half uur op een laag pitje pruttelen tot dat de groenten goed gaar zijn. Doe er eventueel wat zout en peper bij. Klaar. Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.