Polenta met snijbiet

Photobucket

Eén van de klassen op school heeft boerderijperiode. De kinderen gaan wekelijks een dag naar een boerderij. Ze komen terug met een mand vol groenten die ze in een klein stalletje op het schoolplein verkopen. Laatst kocht ik een bosje snijbiet. Eénmaal thuis besloot ik om polenta te maken, een schotel die perfect past bij de nazomer. Hij is licht verteerbaar en je kunt er allerlei groenten voor gebruiken. Soms gooi ik er ook een blik bonen bij. De kinderen vinden polenta heerlijk! Ik heb hier een topping gemaakt van snijbiet, aubergine, ui, knoflook en courgette. De groenten werden lekker hartig nadat ik ze had gebakken in shoyusaus:


Doe 250 g maisgriesmeel op 1 liter kokend water met 1 tl zout en voeg een scheut olijfolie toe.

Doe de maisgriesmeel al roerend in het kokende water. Zet het vuur laag en blijf roeren totdat de maisgriesmeel het water absorbeert.

Als de polenta zijn vaste vorm heeft gekregen, haal je het uit de pan en spreid je het uit op een, met bakpapier bedekt, bakblik. Gebruik een soepele silicone pannenlikker of gebruik je vingers om het mengsel glad en dun te strijken. Doop de pannenlikker of je vingers iedere keer in een bakje water, dan gaat het makkelijker. Het mengsel is genoeg om een heel bakblik te bedekken. Als je de polenta minder uitspreidt wordt de bodem dikker:


Laat nu de polenta een tijdje staan zodat hij stevig wordt en bereid verder de groenten. Laat de groenten niet te lang in de pan bakken- haal ze uit de pan zodra ze een beetje gaar zijn want daarna gaan ze, samen met de polentabodem in de oven.

Bestrijk de poletabodem met olijfolie. Smeer hierna eventueel een dun laagje tomatenpuree over de bodem. Verspreid het groentenmengsel over de polentabodem.

Bak de polenta zo'n 20 tot 30 minuten op 180 tot 200 C totdat de bodem stevig aanvoelt en de groenten gaar zijn.

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.