Sinterklaas 2012

Ik heb hier wat Sinterklaasrecepten voor jullie verzameld, met een nieuw recept erbij. Ik wens jullie een fijn bakfeest allemaal!

Gevulde speculaas

Voor de amandelspijs:
100 gram amandelmeel
rasp van een klein citroen
ongeveer 3 el maismoutstroop

Meng alle ingredienten samen met een vork en gebruik je handen om het te kneden. Een paar dagen gewikkeld in plasticfolie in de koelkast bewaard, komt de smaak nog beter tot zijn recht.

Rol de amandelspijs uit met een deegroller. Het hoeft niet een volmaakte lap te worden en je kunt het altijd straks nog met je natte vingers verdelen over de speculaas.

Speculaas:
60 g roggebloem
60 g speltbloem
40 g sucanat
1/4 tl zout
1 tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden
1 tl gemalen anijszaad
3 el virgin kokosolie (geurende)
ongeveer 3 el kokosmelk

Het recept hierboven moet je twee keer maken. Ik doe dat in 2 aparte kommen. Dan is het makkelijker om de kokosolie door het meel te mengen en dan is het deeg precies verdeeld in twee deegballen.

1. Zeef alle droge ingredienten en doe ze in een grote kom.

2. Doe de kokosolie in de kom en wrijf de olie met je handen door het meel. De olie moet natuurlijk niet vloeibaar zijn. De olie moet je eigenlijk zien als een soort boter die je door het meel verwerkt. Wrijf maar door met je handen totdat je alle olie door het meel hebt verdeeld. Als je hier klaar mee bent voeg je vocht toe totdat een deegbal ontstaat.

3. Dus begin met 1 el kokosmelk. Meng het met je handen door het meel. Herhaal dit totdat een deegbal ontstaat. Het moet stevig aanvoelen en de kom zal nu ook schoon zijn.

4. Leg de deegbal tussen 2 vellen bakpapier. Rol de deegbal uit. De deeglap moet zo'n 3 of 4 mm dik zijn. Haal het bovenste vel bakpapier voorzichtig eraf. Leg de deeglap samen met de onderste laag bakpapier op een bakplaat.

5. Leg nu een laag amandelspijs over de deeglap. Je kunt de amandelspijs, die je hebt uitgerold, met natte vingers nog verder verdelen als dat nodig is. De spijs mag niet tot de rand van de deeglap komen.

6. Leg de tweede speculaaslap op de laag amandelspijs. Druk de lagen voorzichtig wat aan en snijd de randen netjes weg (de hoeken snijd ik rond af). De randen moeten dicht zijn en je mag géén amandelspijs zien. Het deeg die je overhoud kun je gebruiken om koekjes te maken.

7. Maak de bovenkant van de gevulde speculaas vochtig met wat water en strooi amandelschaafsel op de speculaas.

8. Bak de gevulde amandelspijs in een oven die verhit is op 180 C. Bak de speculaas ongeveer 20 minuten.

Sinterklaaskoekjes

100 g speltbloem
70 g volkoren speltmeel
1 tl bakpoeder
¼ tl zout
30 g sucanat
¼ tl kardemom
1 (klein) tl gemalen anijs
2 tl speculaaskruiden
¼ tl kruidnagel
mespunt nootmuskaat
70 g dadels
4 el kokosolie
100 g vega-melk

1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de dadels in kleine stukjes in de keukenmachine. Doe alle droge ingrediënten in een grote kom.
3. Smelt de kokosolie in een pannetje. Meng de kokosolie en melk samen.
4. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten. Gebruik een pannenlikker om het plakkerige mengsel beter te kunnen mengen.
5. Lepel kleine hoopjes beslag op de bakplaat neer. Druk het beslag plat om ronde koekjes te vormen.
6. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de koekjes 10 tot 13 minuten of totdat de randen licht goudbruin kleuren. De koekjes moeten precies op tijd uit de oven, anders worden ze te hard. Blijf er dus wel bij staan.
7. Haal de koekjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Sinterklaas muffins

150 g speltbloem
80 g volkoren speltmeel
2 tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden
1 tl gemalen anijszaad
1 tl koekkruiden
1/4 tl zout

5 gedroogde vijgen (ongeveer 90 gram)
2 el krenten

125 ml soyamelk, of andere vega-melk
1 el rietsuikermelasse
80 ml rijststroop
60 ml koolzaadolie
1 tl azijn

1. Verhit de oven op 180 C

2. Snijd de vijgen in kleine stukjes. Leg de stukjes vijgen en krenten in een kom en giet de soyamelk er overheen. Laat de vruchten even staan zodat ze zacht worden.

3. Meng de droge ingredienten in een kom.

4. Doe de rest van de vloeibare ingredienten in de kom met vruchten en melk. Meng deze goed samen en giet het vruchtenmengsel in de grote kom met droge ingredienten. Meng alles goed samen met een pannenlikker.

5. Lepel het beslag in een met koolzaadolie ingevette muffin-vorm.

6. Bak de muffins 25 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze even staan voordat je de muffins uit de holletjes tilt. Ik gebruik een bot mes om ze eruit te halen. Laat ze verder afkoelen op een rooster.


2 opmerkingen:

winnywatetenwevandaag zei

Die koekjes zien er zo lekker uit.

Nanabee zei

Lijkt me allemaal even lekker!

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.